2014. július 16., szerda

Vass Eszter: Kritika (Téma: Kritika)

– avagy Ki írja az újságot?

Szereplők:
LŐRINC – főszerkesztő
ELEONÓRA – újságíró

(Helyszín: Egy kiadó szerkesztősége az ’50-es évek közepén, egy kis sziget fővárosában, ahol királyi hatalom van. A szerkesztőség egyik fele egy asztalból áll, melyen egy írógép található, előtte pedig egy barna kosztümös, kontyos fiatal szemüveges lány ül. A szerkesztőség másik oldalán a szerkesztő úr irodája található, aki szintén egy íróasztal előtt ül. Az ő asztalán csak egy telefon található. Kezében egy pipa, egész végig füstöli, és folyamatosan egy újságot búj. Alig néz fel belőle.)

LŐRINC: Eleonóra, azonnal jöjjön be az irodámba, kérem!

(Eleonóra reszketve feláll, és elindul a szerkesztő asztala felé.)

ELEONÓRA: Itt vagyok uram.

(A szerkesztő felnéz, és ledobja az újságot az asztalra.)

LŐRINC: Mi ez a sületlenség, amit a cikkben összehordott itt nekem?

(Eleonóra elpirul.)

ELEONÓRA: Nem értem uram.

(Lőrinc eldobja magától az újságot.)

LŐRINC: Hát persze, hogy nem érti!

(Eleonóra értetlenül áll.)

LŐRINC: (magyarázva és idegesen) Azt akarom, hogy íjra át a cikket. Leszóltak a palotából, hogy nem igaz!

(Idegesen a hajába túr. Eleonóra megfordul, és visszamegy a helyére, ahol gépel valamit, majd a gépelt szöveget visszaviszi a szerkesztőnek, aki közben ugyanúgy pipázik és újságot olvas.)

ELEONÓRA: Elkészült az új cikk, uram.

(Lőrincen látszódik, hogy megnyugszik. Eleonóra visszamegy a helyére, közben a szerkesztő telefonál – amit mi nem hallunk.)

LŐRINC: Eleonóra, azonnal jöjjön be, kérem!

(Eleonóra feláll, odamegy a szerkesztő íróasztalához.)

LŐRINC: Át kell írni újra a cikket! Leszóltak a palotából.
ELEONÓRA: De uram, már nem tudom szebben átírni.
LŐRINC: Át tudja Eleonóra. (Idegesen a hajába túr.) Maga is tudja, mit jelent nekünk a palota.
ELEONÓRA: Máris uram.

(Eleonóra visszamegy a helyére, új lapot helyez be az írógépbe, ír valamit, kihúzza a papírt, és visszaviszi a szerkesztőnek, majd türelmesen vár, míg a szerkesztő elintézi a szokásos telefonhívást. Látja, hogy a szerkesztő újra vakarja a fejét, és már önként elindul a szerkesztőségi asztal felé.)

LŐRINC: Beszéltem a palotával. Át kell írni a cikket. Nem lehet benne, hogy piros a kalapja, túl kihívó és sértő lenne véleményük szerint. Írja át a cikket aszerint, hogy nem is volt rajta kalap.  

(Eleonóra egy mélyet sóhajt, majd visszamegy a helyére, hogy elkezdi írni az új cikket.)

LŐRINC: Hozza ide a cikket Eleonóra, sürgős lenne.
ELEONÓRA: De hát még nincs kész, uram!
LŐRINC: Nem baj, hadd nézzem!

(Eleonóra a félig elkészült cikket kihúzza az írógépből, és odaviszi a szerkesztőnek. Ő gyorsan átfutja, és visszaadja neki.)

LŐRINC: Nem lehet beleírni, hogy rövid volt a szoknyája, mert a palota szerint azt hiszik majd az emberek, hogy szemérmetlen. Írja át arra, hogy a szoknya a térd alá ért.

(Eleonóra újra átírja a cikket, de látszik rajta, hogy már maga sem érti, mi történik itt, és teljesen kétségbe van esve, hogy nem tud a palota elvárásainak megfelelő cikket írni. Az elkészült cikket odaviszi a szerkesztőnek, és türelmesen várva addig visszaül a helyére.)

LŐRINC: Eleonóra, baj van. A palotából szóltak, hogy nem lehet beleírni, hogy milyen színű volt a ruhája, mert ezzel az alattvalókra túl ráerőltetnék a birodalmi színeket.  Csak azt írja bele, hogy élénk.

(Eleonóra sóhajt egyet, már komótosan elveszi a papírt, befűzi a gépbe és elkezdi íni az újabb változatot. Majd miután elkészült, odaviszi a szerkesztő úrnak. A szerkesztő elkezdi olvasni, majd hirtelen felderül az arca, és felkiált örömében.)

LŐRINC: Ez nagyszerű, Eleonóra, talán a palota így már elfogadja! Nincs benne, hogy fejfedő van rajta, nem mosolyog hivalkodóan és térd alatti színes szoknyát visel. Átküldöm nekik. (szigorúan) Végre jó munkát végzett Eleonóra, de legközelebb magától is kitalálhatná ezeket a dolgokat. Miért mindig a palotának kell javítgatni?

(Eleonóra fáradtan visszakullog az asztalához, közben magában morog.)

ELEONÓRA: Ennyi hűhó a király kertje végén álló madárijesztő miatt!
  

VÉGE

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése