2014. november 1., szombat

Vass Antónia: Kovács Babett híres lesz (Téma: Utazás)

Zsúfolt busz, zötyög, rázkódik, majd egy hirtelen rándulással megáll. Egy szőke, 24 év körül lány, Babett, mérgesen kapaszkodik az előtte lévő ülésébe, majd oldalra pillant a mellette ülő, elegáns, harmincas éveiben járó nőre.

Babett végig magához beszél.

BABETT       Kattog. Pötyög, és kattog. Még ilyenkor sem bírja abbahagyni. Aztán majd csodálkozik, amikor elromlik a látása, vagy mondok jobbat, két év múlva fájni fog a dereka. Még jó, hogy nem filmet néz. Az kéne még csak, hogy végig ott duruzsoljon az olcsó szinkron, amit kényszerből tesznek rá, hogy az is megértse, aki nem olyan intellektuális, hogy moziban nézze felirattal.

Becsukódik a busz ajtaja, egy rongyos ruhákba öltözött nő halad el Babett mellett, és leül az utolsó ülésre.

BABETT     Büdösek. Ki nem állhatom a büdöseket. Nem is értem, hogy engedheti fel a sofőr. Persze, nyilván ebben a forgatagban nem láthatta, hogy felszállt. Valószínűleg alkoholista is. Attól büdös. Meg attól, hogy nyár van. És hogy tolakodott. Te jó ég, így még én sem tolakszom! Semmi bocsánat, semmi udvariasság. Összeállhatna a pötyögőssel. (szünet) Még két megálló. Azt hiszem, jobb lenne, ha inkább sétálnék. Séta közben lehet énekelni is. Imádok énekelni, valószínűleg, ha elvégzem az egyetemet, énekes leszek. Nem is, énekes-színész. Úgyis mindenki azt mondja, hogy több lábon kell állni. Meg egyébként is, az az úr ott a korlátnak támaszkodva, akár engem is olvashatna a Story-ban. Kovács Babett újabb szerepet kapott, ezért szakított a barátjával. Mert persze lenne pasim. Minden valamire való énekes-színésznek van pasija. Hollywood-i pasija. Mint az ott elől (a nyakát nyújtja, meglát egy tizenéves fiút, aki láthatóan belemerült a zenehallgatásba. Úgy rázza a fejét, hogy a fülhallgató vezetéke ritmusosan kileng)

A busz megint megáll, néhányan leszállnak, köztük a fiú is, páran pedig fel.

BABETT       Na végre egy énekes-jelölt! (nyakát nyújtva bámul egy göndör hajú alacsony lány után) Megismerem már a zoknijáról is! Neon-zöld zokni, kockás szoknya. Holnap el kell mennem a kínaiba venni egyet. Hát nem lehet az ember énekes-színész megfelelő stílus nélkül. Az én stílusom túl lapos lesz a hollywood-i pasimhoz. (szünet) Ott egy szandál-zoknis. Ilyet nem csinálok, a neonzöldhöz nem megy a barna. Ezt minden valamire való lány tudja. (fékez a busz) A francba, egy piros lámpa!

Egy idős hölgy elindul Babett felé.

BABETT     Jaj, ne, egy öreg… Én ülök belül, a kattogósnak kell átadni. Mi lesz már? Menj tovább… tovább ment. Ezt megúsztuk. Vagyis a kattogós. Észre sem vette, úgy bele van merülve a pötyögésbe. (kinéz az ablakon) Itt nincs levegő, mindjárt megfulladok. Istenem, rosszul leszek. Már érzem, hogy oxigénhiányom van. Persze, nyilván az egész körutat lezárják majd, amíg kiér hozzám a mentő, és újraélesztenek. Vajon milyen a fulladásos halál (a busz újra elindul) Gyorsan kéne meghalnom, amíg nagy a forgalom, így nagyobb az esélye, hogy valami fejes újságíró pont a közelben van. Az RTL híradó este elég jó referencia lehetne.

KATTOGÓS Elnézést, megkérhetném, hogy csendesebben monologizáljon? Egy cikket próbálok megírni.

A busz egy rándulással megáll.

KATTOGÓS  (felhúzott szemöldökkel) Nem száll le?

BABETT       (felocsudva, a kattogósnak) De… de igen, bocsánat kimennék. (kisasszézik a két ülés közt, leszálláskor magának) Újságíró volt, ezt biztos, hogy megírja. Kovács Babett mától híres ember.


Vége

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése