2015. április 21., kedd

Kosztadinovszki Georgina Vanda: Csend (Téma: Csend)

Szereplők: Hannah és Tina, 6-7 évesek

Helyszín: Tina otthona, Hannah valószínűleg csak vendégségben van náluk, mert Hannah szüleinek dolga volt, és a Tina családja vigyáz addig rá

Hannah: (nézi, hogy mit csinál Tina, közben rajzol) Te sose szoktál beszélgetni? (szünet) De uncsi vagy.
Tina: (fésülgeti a babáját)
Hannah: Hallod? (szünet) Nem hiszem el, hogy nincs semmi mondanivalód.
Tina: (ránéz, aztán folytatja a játszást)
Hannah: (lekicsinylően néz rá) Miért azt a ruhát adod rá? Nem is áll jól neki.
Tina: (mérgesen felnéz)
Hannah: (megadóan) Jól van, ahogy akarod. A te babád fog nevetségesen kinézni, nem az enyém. De aztán ne mondd, hogy nem figyelmeztettelek.
Tina: (még mindig játszik)
Hannah: (lehajtott fejjel színezi a rajzát, egy pillanatra felnéz, a szeme sarkából rásandít Tinára, majd tovább színez) Amúgy tudom ám, miért nem akarsz beszélgetni.

Tina: (játszik)
Hannah: (tovább színez) Attól félsz, hogy én is a papádról akarok beszélni. (szünet) Pedig engem egyáltalán nem érdekel az egész.
Tina: (fonja a babája haját)
Hannah: (színez) Már csak azért sem, mert eleget hallok róla otthon. (szünet) Anyu szerint a papádnak elment az esze, hogy nem válik el az anyukádtól. Szerinte jobbat érdemelne nála. Azt is mondta, hogy ha az anyukád így folytatja tovább, akkor a papád el fog válni tőle, és az neked lesz a legrosszabb, mert biztos, hogy az anyukádnál fogsz maradni, és szerencséd lesz, ha egy évben egyszer találkozhatsz a papáddal.
(Hannah folytatja a színezést, közben Tina feláll az asztaltól, felvesz egy kicsi, de kemény tárgyat, odamegy Hannah-hoz, és fejbe vágja. Hannah fejjel előre az asztalra dől. Tina visszateszi a helyére a tárgyat, majd visszaül a helyére, Hannah-val szembe, felveszi az egyik babáját az asztalról és fésülgeti a baba haját.)
Tina: (fésülgeti a babáját gúnyosan mosolyogva; a gondolatait halljuk) Micsoda buta liba… a papus sose hagyná el anyust… se engem. Az a boszorkány csak azért híreszteli ezt, mert irigykedik anyusra, amiért a papus őt választotta. És csak azért maradt a barátnője az anyusnak, hogy legyen kinek a nyakába varrnia a gyerekét, amikor elmegy otthonról… Meg persze, így a papust is láthatja néha, amikor átjön hozzánk. Legalábbis anyus ezt szokta mondani, és miért hazudna? (szünet) Anyu meg túlságosan sajnálja a Hannah-t, amiért ilyen anyja van; ha megszakítana velük minden kapcsolatot, akkor mi lenne szegénnyel? Pedig szerintem Hannah egy pletykás majom, aki csak a száját jártatja folyton. Pont, mint az anyja. De most végre csendben van. Bár mindenkit ilyen könnyű lenne elhallgattatni…


Vége

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése