2015. július 13., hétfő

Farkas Nikolett: Család (Téma: Család)

Szereplők:
Laci – fiatal férj
Irma – anyós
Bözsi néni – Irma nagynénje

1. jelenet

Helyszín: Egy vidéki ház hátsó terasza. Székek, virágok, asztal.
Irma és Bözsi néni a nézőtér felé nézve beszélgetnek, szotyiznak, a héjat a földre dobálják.

Bözsi néni  Finomat főztél, Irma. Csak kár, hogy ilyen meleg van. Jó lenne egy medence oda a hátsó udvarra…
Irma           Egészségedre. A csirkeólak mellé? Ott olyan büdös lenne, hogy nem lehetne megmaradni. Ott nem akarsz te fürödni.
Bözsi néni  Mondjuk ez igaz. Akkor oda messzebbre, a diófa alá.
Irma           Az ott olyan gazos, hogy kilukadna, ott se jó.
Bözsi néni  A vejeddel nem lehetne kitalálni valamit?
Irma           Ááá, nem olyan az. A múltkor is a kisjányomnak kellett kikergetnie a garázsukból a kakast. Nem egy nagy valaki.
Bözsi néni  Én csak egyszer láttam eddig az esküvőjükön kívül, az elég is volt. Tudod, amikor egy hónapja mentem a piacra, és vettem azt a rengeteg epret, hogy befőzzem. Hoztam is belőle, nem?
Irma           Igen, én is eltettem már azóta, jó lesz az télire az unokáknak… Na de hogy találkoztál a Lacikával?
Bözsi néni  Jajj, igen, azt ott gyöttem-mentem, nem is emlékszem, még mit akartam venni, tán hagymát, de már nem tudom. Kerestem egy embert, hogy segítsen elvinni a biciklimig az epret, de csak őt láttam.
Irma           Kit?

Bözsi néni  Hát a vejed. Éppen a Maritól próbált cukkínit venni, de hát ő csak kígyóuborkát árult. Nem tudta megértetni vele, hogy az itt nincs ilyenkor…
Irma           Jajj, hát tényleg, emlékszem is, le is szidtam érte a lányomat, hogy szégyenbe hoz engem a piacon, főleg a Mari előtt, mer’ az nagyon pletykás ám.
Bözsi néni  Meg is kéne nevelni ezeket az embereket, az enyém bezzeg tudta annak idején, bár én sosem küldtem volna piacra, az az asszony dolga.
Irma           Hát igen.

Hosszú csend.

Irma           Különben éppen őt várom, hogy jöjjön át segíteni, megnézi a biciklimet.
Bözsi néni  Nem ő jön ott a kerten át? Ott mozog valami a meggyfa mellett, a borozdába’.
Irma           Hol? Én nem látom.
Bözsi néni  Most már én sem, de biztosan ott volt. Biztosan elesett, amilyen ügyes.
Irma           Ugyan, csak nem, bár én nem látom. Szép magasra megnőttek a napraforgók…

A nézőteret kémlelik csípőre tett kézzel.

2. jelenet

Állókép, a két néni mozdulatlanul áll, Laci besétál a színre egy meggybefőttel a kezében. Körbesétálja Irmát, Bözsi nénit, majd leteszi az asztalra a befőttet.
Helyszín: a meggyfa mellett, a borozdában Laci.

Laci            (magának) Jajj, az ott Bözsi néni, neeem akarok így átmenni, inkább hazamegyek, felhívom Irmát, hogy majd este átmegyek megnézni a biciklit. (megtorpan a meggyfa mellett) Basszameg’, szerintem megláttak. (lebukik, bekúszik a napraforgók közé) Tisztára, mint anno’ a kiképzésen, végre valamire használhatom. (leül két napraforgó közé) De szép lenne, ha valaki észrevenne itt, mit gondolnának rólam. Mégis ketten vannak egy ellen, nem egyenlők a feltételek… (a fejét vakarja) A múltkor is Bözsi néni kiosztott a piacon, amikor a Maritól megkérdeztem, hogy mikorra lesz cukkíni. Persze már nagyot hallanak, azt hitte, azt akarom. Mire hazaértem, már az én kis drágám is már úgy fogadott, hogy az anyja ezt meg azt hallotta a piacon rólam. Szedjem már össze magamat, legyek férfi. De mégis hogy legyek az ebben a nőuralomban? (leveszi az asztalról a befőttet, majd a napraforgók között kúszva kimegy a színről)

3. jelenet

Helyszín: ismét a két öreg.

Irma               Hát biza’ én nem látom őt sehol.
Bözsi néni      Akkor én láttam rosszul, de úgy tűnt nekem.
Irma               Biztos egy délibáb.
Telefoncsörgés
Irma               (felveszi a szemüvegét, majd a kijelzőt betűzi)
Bözsi néni      (leül) Na, ki az?
Irma           A Lacikám. (felveszi, kiáltozva beszél) Na szia Lacikám! Nem te jöttél az előbb a kertbe? Itt van Bözsi nénje is, üdvözöld!
Bözsi néni belekiabál a telefonba       Szervusz, fiam!

Irma           Hogy mi? Hogy este jössz majd át? De akkor hogy megyek a templomba? Mi az, hogy mikor kezdődik? Hát ezt sem tudod? Ötkor. Járhatnátok ám ti is, a múltkor is olyan szép misét tartott Béla atya, hogy sírtam is rajta. Nagyon szép volt… Hogy? Nem hallak, a telefonba beszélj! A fenét beszélsz oda, akkor hallanálak! Jó, akkor gyere át négyre, akkor még épp találkozhatsz Bözsi nénjével, úgyis rég találkoztatok már. Jól van, fiam. Szia!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése