2015. augusztus 17., hétfő

Radnai Panni: Mindent vagy semmit (Téma: Család)

Egy kávézóban vagyunk. Négy vagy öt asztalt látunk szétszórtan, a sarokban pedig két fotelt egy dohányzóasztallal. Az egyik asztalnál egy fiatal nő ül. Ruhája pedáns, mégis egyéni, szürke kosztüm, piros ing, sötétszürke csizma, halványpiros táska. Haja egyenes, hosszú lófarokba kötve, sminkje visszafogott. Harmincöt körül lehet. Arca intelligens, szobor-szerű. Idegesnek tűnik. A pincér a pult mögött sms-ezik. Egyszer csak vidám, szertelen lány robban a kávéházba. Vonzó ő is, de egészen másképp. Farmert visel, fűzöld pulcsit, bokacsizmát. Megjelenése bohém, kócos.

A pincér felé biccent és már suhan is tova a másik lány felé. Amaz hűvösen fogadja az érkezőt.

Bori (A késő lány): Jaj, ne haragudj, hogy már megint! (Mosolyog.) Nem ülünk inkább a fotelbe?

Gitta (a lány, aki várakozott): Tőlem!  (Már nem tűnik mérgesnek – futólag el is mosolyodik – de azért nem derül jobb kedvre.)

Megérkezik a pincér is – segít átvinni a limonádés poharat, és széles vigyorral köszönti a később érkező lányt.

Pincér: Bori! Hogy vagy ma? Rég jártál nálunk!

Bori: Remekül, köszönöm. Gitta, ő Sanyi. Sanyi, ő Gitta.

A másik kettő az érdeklődés legkisebb jele nélkül kezet ráz.

Pincér: Mit hozhatok?

Bori: Én bort kérek. És te... (Gitta felé fordul. Rácsodálkozik a limonádés pohárra.) Nem iszol? Hiszen rád szántam a péntek estém! Azt hittem mulatunk!

Gitta: Nem. Illetve miért is ne. Bort. Köszönöm.

A foteles sarokhoz külön állólámpa tartozik, ami lágy fénybe vonja a dohányzó asztalt. A lányok csöndben vannak. Máris érkeznek az italok. 

Pincér (Borihoz beszél): Nem mondtátok, milyen bor legyen, hát hoztam a szokásosat.

Bori: Szuper. (Rákacsint a pincérre.)

Pincér el.

Bori: Hát mi újság, tevéled?

Átnyúl az asztalon, megpaskolja a másik kezét. Gitta árnyalatnyit – meg sem mozdul, de valahogy mégis – visszahúzódik, majd hirtelen vadul felszegi az állát.

Gitta: Terhes vagyok!

Bori nagy levegőt vesz. Aztán kifújja.

Bori: Úristen! (A kelleténél hangosabban szólal meg, de mindjárt utána suttogásra vált.) Hát ez fantasztikus. Gratulálok!

Gitta: Nem tartom meg. (Rávágja a választ. Hangja a mondat végére fájdalmassá válik – ezen mintha maga is meghökkenne. Zavarba jön.)

Bori: Gitta! (Félig kérdésként, félig lebeszélőn ejtve ki a másik nevét, mint aki azt mondja: „Na ne már!” – de közben kérdőn is néz, hogy „Vagy mégis?”)

A másik lány nem válaszol. Sír. Bori mellé ül, átöleli a vállát.

Bori: De hát mi van?

Gitta szipog, majd elhúzódik Boritól, kihúzza magát, lehúzza blézerének alját, megigazítja frizuráját.

Gitta: Bocsánat.

Bori: (Meghökken ezen a válaszon.) Ugyan, ne hülyéskedj! (Már levegőt vesz, hogy mondjon még valamit, de Gitta közbevág.)

Gitta (Hadarva.) Nincs semmi. Csak nem jön jókor. Építkezünk. És Tomit most léptették elő. Nekem még be kell fejeznem a pszichológiát. A munka mellett.  Aztán biztos lesz majd esküvőnk is. Azt sem lehet terhesen. Vagy bárhogy. Nem is vagyok jól. Szorulásom van. És ekcémám. És lélekben sem vagyok felkészülve. A legkevésbé sem. Szóval ez is. Nem lenne jó neki. Nagyon nem.

Bori egyszerre hajtja fel a két deci bort. Rövid csend telepszik rájuk. Gitta visszanyeri látszólagos közönyét. Bori úgy fújtat, hogy közben észre sem veszi.

Bori: (Megváltozott, most már ő az ideges, hadar.) Add nekem. Hisz testvérek vagyunk. Tudod, hogy nekem nem lehet. Felnevelem. Akkor jössz hozzá, amikor akarsz. Péter is szeretni fogja. Meg fogja érteni. Megérti. Mindenki megérti. Pelenkázom majd, meg… felnevelem. Nem vetetheted el. Úristen!

Gittának mintha csak most jutna eszébe, hogy Bori nem szülhet. Hátrahőköl, csodálkozva, szánakozva nézi húgát, egy pillanatra megfeledkezik saját magáról. Bori bíztatón néz rá vissza, megfogja mindkét kezét, szorongatja.

Bori: Jó? Mondd, hogy igen. Nem fogod megbánni. Nem lesz semmi baj. Ahol szeretet van, ott baj nem lehet!

Gitta visszahúzza a kezét.

Bori: Mi van? (Gitta keze után kap, hangja ijedt, már-már hisztérikus.)  

Gitta: Tomi nem szeret. És te is csak magadra gondolsz.

Gitta veszi a kabátját – egy perc sem telik el, már ott sincs. Bori csak néz utána.


- Vége -

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése